Tržnice iz cijelog svijeta okupljaju se u Rimu

WorldFarmersMarketsCoalition.org
press@worldfmc.org
Rim, Italija (20. travnja 2023.)


Tržnice iz cijelog svijeta okupljaju se u Rimu
Svjetska koalicija tržnica (WorldFMC) bit će domaćin svoje prve opće skupštine 21. i 22. svibnja 2023. u Rimu, Italija.
Po prvi put, više od 100 predstavnika u području poljoprivrede i razvoja zajednica iz cijelog svijeta okupit će se u Rimu kako bi svijetu predstavili zajednicu dobrih praksi tržnica. Ovo predstavlja važnu priliku za doprinos razvoju modela održivog lokalnog prehrambenog sustava koji je usmjeren na ponovnu izgradnju veze između ruralnih i urbanih područja te jačanje lokalnih gospodarstava, javnog zdravlja i bioraznolikosti.
Strateški fokus Opće skupštine, čiji su domaćini Coldiretti i Fondazione Campagna Amica (najveća udruga poljoprivrednika i mreža poljoprivrednih tržnica u Europi):
Opća skupština bit će prilika za uspostavljanje zajednice dobrih praksi kako bi se formalizirao mandat za organizaciju, razmijenile najbolje prakse i jačao osjećaj prijateljstva za ovaj važan rad na kultiviranju svrhovitih i upravljanih poljoprivrednih tržnica. Uz doprinos visokih predstavnika agencija Ujedinjenih naroda (UN) sa sjedištem u Rimu, WorldFMC će ugostiti nekoliko panel rasprava temeljenih na jačanju lokalnih prehrambenih sustava diljem svijeta, uključujući razgovore o gospodarskom učinku i oživljavanju ruralnih gospodarstava putem poljoprivrednih tržnica.

O WorldFMC-u:
Pokrenut u srpnju 2021. i službeno priznat kao međunarodna udruga u lipnju 2022., WorldFMC nova je neprofitna organizacija sa sjedištem u Rimu koja predstavlja više od 60 udruga prisutnih u više od 50 različitih zemalja, 20.000 tržnica, 200.000 poljoprivrednih obitelji i više od 300 milijuna potrošača.
FAO Food Coalition Project – The WorldFMC je projekt nastao na inicijativu Fondazione Campagna Amica & Coldiretti (Italija), Stiftelsen Bondens Marked Norge Foundation (Norveška) i Grønt Marked (Danska), s ciljem afirmacije uloge tržnica kao alata za razvoj lokalnih prehrambenih sustava.
Unutar svog mandata, WorldFMC je predan njegovanju svjetske zajednice poljoprivrednih tržnica, razmjeni najboljih praksi i inovacija, obrani ugroženih tržišta i njihovih sudionika te promicanju ideje da poljoprivredne tržnice mogu biti pristupnici širim i dubljim prilikama za izgradnju društvenog povjerenja u trenutcima u kojima ga nema. WorldFMC’s je ključni glas za proizvođače i zajednice koje rade i imaju koristi od tržnica.

-->