Tržnice grada Split

Naše tržnice za dnevno svježe voće, povrće i ribu.

Povijest Splitskog pazara i Peškarije seže do daleke 1924. kada je zapravo počela prodaja na preuređenom pazaru.
Naša misija

Osigurati proizvođačima što brži plasman njihovih proizvoda do krajnjeg korisnika odnosno kupaca.

Naša vizija

Povećati udio potrošnje domaćih proizvoda izravnom kupovinom od samih poljoprivrednika.

Vrijednost tržnice

Doprinijeti očuvanju i povećanju vrijednosti domaće proizvodnje, osigurati dostupnost svježih sezonskih proizvoda

Kontakt brojevi naših djelatnika

Naši djelatnici koji su zaduženi za upravljanje splitskim tržnicama
i koji su Vam na raspolaganju

 Uprava tržnica

e. trznice@parkovi-st.hr

t. 021 363-056

Administrator

e. trznice@parkovi-st.hr

t. 021 461-047

Blagajna

e. trznice@parkovi-st.hr

t. 021 461-037

Važnost zelenih tržnica i
ribarnica u Splitu

Trgovačka djelatnost Tržnica Split odvija se u mnogobrojnim poslovnim prostorima, kioscima te na štandovima i stolovima, koji se nalaze unutar i van zelene tržnice i na kojima se trguje mesom i mesnim prerađevinama, mlijekom i mliječnim proizvodima, ribom i drugim plodovima mora, te jajima, kruhom i raznom robom neprehrambenog podrijetla.

Kroz obje djelatnosti, komunalnu i trgovačku, Tržnice Split, kao dio trgovačkog društva Parkovi i nasadi d.o.o., pridonose standardu života građana, a trajnim radom na poboljšanju kvalitete svojih usluga. pridonose kvaliteti života u gradu Splitu te osiguravaju prvorazrednu turističku i gastroonomsku destinaciju za naše goste koji tijekom cijele godine pohode naše tržnice i ribarnice.

Znajući sve aspekte naših tržnica i ribarnica, njihovu važnost za imidž i identitet grada Splita, ne dvojimo u njihovu budućnost, a naše zalaganje i misija je da im tu budućnost i osiguramo.

Na koji način upravljamo tržnicama

Tržnica Split kao dio trgovačkog društva Parkovi i nasadi d.o.o. upravlja javnim tržnicama i ribarnicama na području Grada Splita na način da organizira prodaju na njima. Prodaja je organizirana na otvorenom i kroz zatvoreni dio u objektima u sklopu tržnica .

Otvoreni dio ( tzv. zelena tržnica ) služi za prodaju voća i povrća te suhi program. Zatvoreno dio čine poslovni prostori, poslovne jedinice koje se daju u zakup, a u njima se prodaje meso i mesne prerađevine, mliječni proizvodi i pekarski proizvodi. Osim toga prodaja se odvija i na kioscima, štandovima na kojima se prodaje roba prehrambenog i neprehrambenog porijekla. Riba i školjke prodaju se u samostalnom objektu Ribarnica (Peškarija), te Ribarnici na Tržnici Sućidar.

Poslovni prostori se dodjeljuju u zakupcima izabranim na javnom natječaju -licitaciji. Tržnica Split se ponaša i društveno odgovorno i brine o očuvanju baštine, turističkom identitetu grada Splita i u tu svrhu obavljen je premještaj dijela prodajnih jedinica kako bi se oslobodio prostor u neposrednoj blizini Dioklecijanove palače te u samoj Palači (Srebrna vrata).

Tržnica Split shvaća važnost i ulogu prostora kojima upravlja u tradiciji, ali i u budućnosti grada. Nastoji se sačuvati taj identitet, a istodobno se razvojem uključiti u turistički razvoj grada. Dodatno se želi i nastoji u okviru postojećih prostora organizirati i stvoriti uvjete za gastro ponudu i događanja. Prostori javnih tržnica i ribarnice pokriveni su besplatnom Wi -Fi mrežom u svrhu podizanja kvalitete usluge.

Do 1924. godine na Pazaru su uz prehrambene proizvode prodavani i sijeno i slama te manufakturna roba. Zbog porasta trgovine i pomanjkanja prostora, uređena je 1924. posebna tržnica sijena i slame u tadašnjoj ulici XI. puka, a na njoj se moglo prodavati i drva donesena iz Zagore. Zgrada Ribarnice na Obrovu izgrađena je 1890. godine, a 1925. godine obnovljena je i uređena. Tada je dobila željezne vratnice, drobilice za led i tabele za cjenike. Voćni trg tradicionalnije naziv maloga trga pred Palačom Milesi, koji je naziv dobio upravo po svojoj funkciji. Godine 1922. preimenovanje u Trg 9. XI. 1882., ali u svakodnevnom se govoru zadržao naziv Voćni trg. Na njemu je bilo 6-7 prodajnih mjesta za prodaju voća. Tržište žala i pijeska bilo je na kraju Rive, prema tadašnjoj Trumbićevoj obali, jer se taj materijal uglavnom dovozilo brodicama. Na njemu su prodavana i drva koja su dovozili otočani.

Naše tržnice sa svojom dnevnom ponudom
svježeg voća i povrća su tu za Vas

Pogledaj sve tržnice